Home / Nieuws / Skinieuws van Ispo

Skinieuws van Ispo

Op Ispo in München, een van ’s werelds grootste wintersportbeurzen, stellen alle skifabrikanten – groot en klein – hun modellen voor het volgende seizoen voor. Speciaal voor jou hebben wij ons in de drukte geworpen, hebben we alle merken bezocht, gespeurd naar nieuwtjes, met productverantwoordelijken gesproken en veel foto’s genomen. Op deze en volgende pagina’s (onderaan kan je door- of terugklikken) kom je zowat alles te weten over de nieuwste ski’s voor 2015/2016. Wat zijn de trends? In welke richting evolueert de ski-industrie?

Sfeer

De sfeer is – na een bijzonder slechte seizoensstart – eerder bedrukt. Handelaars klagen over het slechte weer en dus slechte omzetcijfers. De eerste echte sneeuw kwam pas na kerstmis en dat was helaas te laat om de verkoop goed te maken. Dat maakt meteen ook dat de vooruitzichten niet helemaal rooskleurig zijn. Maar nu de winter Europa goed in zijn greep heeft, merken we toch een sprankeltje hoop in de ogen van zowel fabrikant als handelaar.

Trends

Waar het afgelopen jaar zowat helemaal in het teken van de brede freeride-latten stond, merken we nu vooral nieuwe modellen in het allmountain-segment of voor de meer algemene pisteskiër. Logisch wanneer je weet dat het grootste deel van de omzet nu eenmaal in dit segment gerealiseerd wordt. We merken weinig echt grote revolutionaire veranderingen, maar wel erg veel fine-tuning aan bestaande technologieën. Centraal staat daarbij erg vaak het terugschroeven van het gewicht, het verbeteren van stabiliteit en een verhoogde kantengrip.

Materiaal en technologie

Een mix van lichte houtsoorten (balsa of paulowna) of hoogtechnologische kunststoffen als carbon, grafeen of titanal zorgt voor lichtere en sterkere materialen. Minder is meer. Waar materiaal bespaard kan worden, gaat de frees- en schuurmachine aan het werkt. En als extraatje wordt er ook meer aandacht besteed aan het uiterlijk en design van de ski’s. Tenslotte worden erg goede pisteski’s voor een zachte prijs aangeboden. Het aanbod in het middelsegment van de prijsladder wordt duidelijk uitgebreid.

Toerski

Toerski blijft hip en hot. Zowat elke fabrikant heeft ondertussen een mooi aanbod aan toerski-mogelijkheden in het gamma. Ook hier merken we een wedloop naar lager gewicht. De perfecte toerski is licht om te klimmen, blijft super performant op de afdaling en laat je ook nog eens toe heerlijk door de poeder te cruisen. Toch heeft in het toerskiën een laag gewicht niet meer de absolute prioriteit: ski’s worden breder, de afdaling wordt ook voor de toerskiër steeds belangrijker. 100 millimeter onder de voet is voor een toerski geen uitzondering meer. De vraag is: hoeveel skiplezier krijg ik voor een 1000 gram ski?

Weinig nieuws in het freeride-segment

Ook hier merken we vooral het verfijnen en bijschaven van bestaande materialen en technologieën: meer opvallende vormen, een optimaal rocker-profiel, een aanbod specifiek gericht op de doelgroep. Elke freerider kan ondertussen voor zijn gading een perfecte ski vinden. Vind je toch niet meteen je zin, dan laat je gewoon een ski op maat en naar jouw wensen bouwen.

 

Bron: dit artikel is overgenomen van skiinfo.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *